Geld nodig? Misschien is goud verkopen een optie?

Gelukkig zit de economie weer goed in de lift de afgelopen jaren. We zijn sterker uit de crisis gekomen, dat kun je denk ik wel zo zeggen. Als je naar de huizenmarkt kijkt dan gaat het ook erg goed. Huizen gaan als warme broodjes over de toonbank, vaak boven de vraagprijs.

De hypotheekrentes zijn nog steeds erg laag en de prijzen van huizen blijven maar stijgen. Een teken dat het goed gaat met onze economie. Maar ondanks de goede economie, kan het natuurlijk nog wel eens voorkomen dat je wat krap bij kas zit. Misschien is de vaatwasser, wasmachine of auto stuk gegaan en moet je opeens een flinke rekening betalen, waar je het geld eigenlijk niet voor had.

Alhoewel het Nibud adviseert om altijd voldoende geld achter de hand te hebben (een buffer) zal niet iedereen zich hieraan houden. Een optie is om gouden sieren die je nog hebt liggen om te wisselen voor cash geld, in dit artikel wat meer informatie hierover.

Goud is altijd iets waard

geld nodigGoud is al jaren een ‘safe haven’ voor veel mensen. Omdat goud in gelimiteerde mate beschikbaar is (het moet uit de grond worden gehaald) is het een schaars goed. Door de eeuwen heen heeft de mensen altijd waarde gehecht aan goud, vroeger werd het gebruikt als geld. Inmiddels maken we gebruik van valuta en alhoewel we hier dagelijks mee te maken hebben, is het niet bepaald een schaars goed.

Iedere dag wordt er voor miljoenen aan nieuw geld bij gedrukt. Ook komt er regelmatig nieuw goud op de markt, wanneer er veel uit de grond is gehaald maar het is dus veel schaarser als valuta is. Daarom is goud eigenlijk altijd wel iets waard. De prijs fluctueert uiteraard, maar op de lange termijn is het veel meer waard geworden.

Ieder stukje goud dat je in je bezig hebt, kun je omwisselen voor cash geld. Er zijn partijen zoals de Goudwaag in Den Haag die zich hierin specialiseren. Je gaat erheen met je sieraden van goud, dat kunnen bijvoorbeeld kettingen, armbanden of een horloge zijn.

Vervolgens wordt alles gewogen en uitgerekend hoeveel puur goud er aanwezig is in jouw sieraden. Vrijwel alle sieraden zijn namelijk een legering met andere metalen. Zo is er 14 en 18 karaat goud, een veel gebruikte legering in ringen en armbanden. Zodra duidelijk is hoeveel puur goud er aanwezig is in jouw sieraden wordt een bod gedaan. Dit bod is gebaseerd op de huidige goudkoers, daar moet nog wel rekening worden gehouden met een marge voor de inkoper. Deze heeft vanzelfsprekend ook kosten en loopt het risico dat de goudprijs opeens gaat dalen. De Goudwaag staat bekend om haar goede inkoopsprijzen en zal altijd een eerlijk bod uitbrengen, lees de beoordelingen op Ekomi.