HR ketels hebben een veel beter rendement

Veel woningen hebben een CV ketel in hun woning staan. Deze ketels zorgen ervoor dat er warmte in uw huis komt. Ten eerst zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat u de verwarming aan kunt zetten. Daarnaast wordt de ketel gebruikt om warm water te creëren, bijvoorbeeld voor het douchen of een heet bad. Een ketel gaat best een lange periode mee, zo’n 10 – 15 jaar ongeveer. De nieuwste generatie ketels zijn de HR ketels, ook wel CV condensatieketel genoemd. In dit artikel een uitleg over deze ketels en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de grootste uitgave van de energierekening (het gas verbruikt) kan worden verlaagd.

De HR ketel

temperatuur in huis
Kunt u ook besparen op stookkosten?

Deze ketels zijn de laatste nieuwe ontwikkeling op dit gebied. Ze staan voor ‘hoog rendement’, en produceren in veel gevallen zelfs een rendement van boven de 100%! Zeer zuinig dus en u kunt zich wellicht voorstellen dat deze nieuwe techniek met zo’n hoog rendement ervoor kan zorgen dat uw kosten kunnen dalen. De ketels worden ook wel condensatieketels genoemd, omdat een deel het koude water via een warmtewisselaar wordt omgezet in condens wat voor een extra warmtebron zorgt. Op deze manier wordt het hoge rendement bereikt van deze ketels. De ketels met deze techniek zijn overigens tegenwoordig de standaard op dit gebied. In vrijwel alle gevallen krijgt u een dergelijke ketel als u op dit moment een nieuwe zou willen laten plaatsen. U hoeft er dus niet specifiek naar op zoek.

Interessant?

Als u een nieuwe ketel nodig heeft, dan zal dus in de meeste gevallen dit een HR ketel zijn. Toch kan er nog verschil zitten in de diverse merken en ketels. Het is aan te raden om hier onderzoek naar te doen. Er op dit moment diverse standaarden beschikbaar. Zo is er de HR100, HR104 & HR107, dit laatste getal staat voor het rendement dat kan worden bepaald met deze ketels.